Bajet 2012 : Pakatan Rakyat vs Barisan Nasional

Oleh : Muhamad Faris

Sepintas Lalu Bajet 2012 : Bajet Pakatan Rakyat vs Bajet Barisan Nasional

Untuk Penjawat Awam

BN- 1) Kenaikan gaji tahunan antara RM80 hingga RM 300 mengikut gred

2) Kenaikan gaji antara di antara 7 hingga 13 peratus bagi yang memilih opsyen SBPA

3) Umur persaraan dari 58 tahun naik ke 60 tahun

4) Bonus 1/2 bulan gaji dan RM500 untuk pesara

PR- 1) Menetapkan gaji minima RM1100 sebulan yang juga melibatkan kenaikan gaji kakitangan awam mengikut tangga gaji. Pengenalan gaji minima dijangka akan memanfaatkan 300,000 orang kakitangan awam yang berada di bawah gaji RM1100 sebulan.

2) Menyelaraskan gaji kakitangan awam berdasarkan penetapan gaji minima dari janji Buku Jingga akan melibatkan peruntukan tahunan khas sebanyak RM5.9 bilion.
3) Menghentikan serta-merta kecenderungan dan amalan menggunapakai tenaga perunding dalam proses keputusan kerajaan seperti amalan sekarang dan mengembalikan pengaruh dan kedudukan kakitangan awam dalam proses kerajaan

 

Untuk Kakitangan Swasta

BN- 1) Tiada

PR- 1) Menetapkan gaji minima RM1100 sebulan

 

Subsidi

BN –  1) Beras – Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen.

2) Gula – bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen.

3) Minyak masak – harga RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50

4) Tepung – harga asal RM1.90, rakyat bayar RM1.35

PR-  1) Mengekalkan subsidi minyak RM22 bilion bagi mengelakkan kenaikan semua harga barang keperluan.

2) Menghapuskan subsidi korporat yang hanya menguntungkan kroni seperti pemilik penjana bebas (IPP), monopoli beras oleh Bernas, monopoli lesen teksi.

 

Untuk Guru

BN- 1) Tempoh masa untuk kenaikan ke gred lebih tinggi dikurangkan dari 10 tahun kepada 8 tahun. Peluang kenaikan pangkat dikatakan lebih cepat berbanding kaedah digunapakai sebelum ini.

PR- 1) Elaun khas pendidik RM500 setiap bulan

2) Menyediakan RM5.9 bilion lagi bagi kenaikan gaji 1.3 juta kakitangan awam termasuk guru, bertujuan mahu membantu mengurangkan kos sara hidup.

 

Untuk pesara

BN- 1) Kenaikan pencen tahunan sebanyak 2 peratus.

PR- 1) Kerajaan Pakatan Rakyat akan melaksanakan bayaran bonus warga emas sebanyak RM1,000 setahun kepada warga emas yang layak, berdasarkan pendapatan kurang dari RM18,000 setahun. Ia dijangka akan menelan belanja RM1.7 bilion setahun tetapi difikirkan perlu untuk membantu golongan warga emas dan pencen yang kuasa beli mereka semakin terhakis akibat kenaikan harga barang

 

Untuk Pemandu Teksi

BN- 1) Pemberian subsidi kadar faedah sebanyak 2% untuk memiliki teksi baru buatan tempatan.

2) Memansuhkan cukai jalan ke atas teksi bajet persendirian.

3) Pengecualian bayaran balik duti eksais dan cukai jalan ke atas teksi yang berusia lebih dari tujuh tahun yang dijual atau ditukar milik.

4) Pengecualian 100% duti eksais dan cukai julaan ke atas pembelian teksi baru buatan tempatan.

PR – 1) Penganugerahan lesen-lesen secara terus dan kekal kepada rakyat  iaitu dengan cara membatalkan sistem payung yang digunapakai bermula pemberian lesen teksi secara terus kepada pemandu, bukan hanya memberi keuntungan kepada syarikat konsesi atau kroni semata-mata.

 

Lain-lain Bantuan dan Inisiatif Kerajaan

BN- 1) Yuran Persekolahan sebanyak RM24.50 bagi SK dan RM33.50 bagi Sekolah Menengah dihapuskan.

2) Bantuan RM500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ringgit dan ke bawah dengan syarat berdaftar dgn LHDN.

3) Bantuan persekolahan RM100 ringgit diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima di seluruh negara

4)Pemberian baucar buku bernilai RM200 ringgit kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta, tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara.

5) RM3,000 akan diberi secara one off kepada angggota keluarga, duda dan balu anggota keselamatan berjumlah 62,000 orang yang terlibat pada zaman darurat

6)Percuma untuk warga emas – caj pendaftaran pesakit luar bernilai RM1 di semua hospital dan klinik kesihatan termasuk klinik 1Malaysia serta pergigian milik kerajaan

7) Kebajikan Orang Asli – program pembangunan & pemindahan penduduk

8) Bayaran khas sebanyak RMk Ribu kepada kakitangan yang telah menamatkan kontrak dari Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) , dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS)

9) Perluasan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) meliputi keperluan harian pengguna pada harga sehingga 40% lebih rendah.

10) Membuka unit Agrobazaar Kedai Rakyat di seluruh negara
11) Pemberian subsidi, insentif dan bantuan berjumlah RM2.3 billion
12) Menyediakan pusat khidmat bantuan sosial yang dikenali sebagai Anjung Singgah untuk perlindungan sementara golongan gelandangan
13) Projek Bekalan Air Retikulasi di Sabah dan Sarawak dan Projek infrastruktur bekalan air – FELDA; serta kemudahan bekalan air bersih – Ladang Estet (RM50 juta bagi penyambungan paip & pemberian tarif domestik)
14) Menteri Kewangan mencadangkan peruntukan TEKUN ditambah sekali ganda daripada RM120 juta kepada RM300 juta.
15) Projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) di Perlis, Perak dan Johor dengan kos 1 billion ringgit.

16) Mengkaji dan menaikkan elaun ahli parlimen – hanya dengan persetujuan ahli kerajaan dan pembangkang serta parti bebas

 

PR – 1) Bayaran bonus kepada warga emas sebanyak RM1,000 setahun yang berpendapatan kurang RM18,000 setahun.

2) Bayaran suri rumah sebanyak RM1000 dalam tahun 2012 untuk mengurangkan beban keluarga mereka dan menggalakkan mereka menabung melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Ini akan membabitkan peruntukan RM2bilion.

3) Bayaran tambahan kepada isi rumah dalam kategori miskin tegar untuk memastikan pendapatan bulanan paling kurang mencapai RM550.

4) Bayaran kepada penerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat diselaraskan kepada RM550 sebulan berbanding RM300 sebulan pada masa sekarang.

5) Elaun penjagaan anak RM1000 setahun kepada ibu-ibu yang layak dipadankan dengan pelaburan kerajaan membina pusat penjagaan kanak-kanak.

6) Peruntukan tambahan RM1.3 bilion untuk menambahbaik skim latihan vokasional dan teknik di semua peringkat termasuk naik taraf kursus ijazah sedia ada supaya berorientasikan pendidikan universiti teknikal

7) Pelaksanaan skim “Bina dan Jual” secara berperingkat bermula dengan skim perumahan awam untuk memastikan tiada rakyat Malaysia yang teraniaya akibat projek perumahan terbengkalai

8) Peruntukan tambahan RM1 bilion untuk perumahan awam yang dipacu melalui perkongsian pintar bersama-sama dengan kerajaan-kerajaan negeri.

9) Pendekatan perolehan kerajaan dipinda untuk mengamalkan tender terbuka dengan jaminan skim-skim khas untuk Melayu/Bumiputra dan golongan-golongan yang memerlukan diperkenalkan bagi melatih usahawan-usahawan baru berteraskan kebolehan dan merit.

10) Peruntukan tambahan sebanyak RM3.6 bilion untuk pembangunan luar bandar

11) Peruntukan khas sebanyak RM100 juta untuk program-program pembersihan dan pengindahan desa di seluruh negara

12) Pindaan kepada Akta Geran Kapita 2002 untuk beralih dari mekanisme bayaran tetap seperti sekarang kepada prinsip formula berdasarkan faktor-faktor seperti sumbangan ekonomi, keperluan pembangunan, pendapatan rakyat dan kedudukan sosio ekonomi setiap negeri.

13) Merombak Jabatan Perdana Menteri dengan menaiktaraf jabatan-jabatan  seperti SPR, SPRM, Biro Pengaduan Awam dan lain-lain supaya bertanggungjawab terus kepada Parlimen.

14) Melaksanakan sepenuhnya janji-janji di dalam Buku Jingga termasuk pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri, akta-akta bersabit media dan percetakan, Akta Rahsia Rasmi dan Akta Universiti dan Kolej Universiti

15) Menumpukan pembangunan wilayah terutama pembinaan infra termasuk lebuhraya yang menghubungi Sabah dan Sarawak.

 

Jaminan Kelangsungan Wang Negara

BN- 1) Dana Kecemasan PKS berjumlah RM10 juta bagi pembiayaan PKS yang terlibat dengan bencana alam.

2) Dana Kecemasan PKS berjumlah RM10 juta bagi pembiayaan PKS yang terlibat dengan bencana alam.

3) Dana SME Revitalisation Fund berjumlah RM100 Juta kepada usahawan berwibawa untuk membangunkan semula perniagaan.

4) Dana Inovasi Pengkomersialan PKS patuh syariah berjumlah RM juta. Kerajaan menanggung 2% daripada kadar keuntungan.

5) Dana Pembiayaan PKS patuh syariah berjumlah RM2 Bilion

6) Dana Mudahcara perkongsian awam-swasta (PPP) – RM2.5 Bilion dan 300 Juta untuk usahawan bumiputra

 

PR- 1) Memotong belanjawan Perdana Menteri sebanyak RM10 bilion dengan mengembalikan peruntukan ini kepada kementerian-kementerian yang berkenaan bagi mengurangkan kecenderungan bebelanja berlebihan oleh Perdana Menteri

2) Sasaran mengekang defisit yang drastik iaitu pada kadar 4.4 peratus bagi tahun 2012.

3) Dividen Petronas diunjur pada kadar RM26 bilion sahaja iaitu RM4 bilion lebih rendah dari BN bagi memastikan Petronas mempunyai sumber mencukupi untuk terus berkembang.

4) Penjualan Lesen Import (AP) akan dibuat secara lelongan bagi menambah pendapatan negara dengan kadar RM1.2 bilion.

5) Pendekatan perolehan kerajaan akan diamalkan secara tender terbuka dengan jaminan skim-skim khas untuk Melayu/Bumiputera.

6) Menyemak kontrak pembelian senjata oleh Kementerian Pertahanan untuk memastikan nilai tambah kepada strategi dan keperluan pertahanan negara.

7) Mengutip hutang-hutang, tunggakan dan penyelewengan membabitkan dana dan aset negara.

8) Mengembalikan cukai-cukai eksais dan duti yang dibatalkan oleh Perdana menteri ke atas barang-barang mewah seperti beg tangan, seluar dalam berjenama dan lain-lain.

9) Pengenalan laporan setengah tahun perbelanjaan dan prestasi kewangan negara yang dibentangkan ke Parlimen bersama-sama dengan laporan Ketua Audit Negara.

 

 

Secara keseluruhannya, intipati Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat adalah seperti berikut:

– Membantu rakyat dalam masa terdekat mengharungi suasana ekonomi yang semakin terhimpit sebagai contoh jaminan skim-skim khas untuk Melayu/Bumiputra dan golongan-golongan yang memerlukan dan bantuan kepada suri rumah.

– Menjamin kelangsungan kewangan negara dengan tumpuan khususnya untuk mengurangkan defisit, salah satu contohnya pemberian dividen Petronas diunjur pada kadar RM26 bilion sahaja iaitu RM4 bilion lebih rendah dari BN bagi memastikan Petronas mempunyai sumber mencukupi untuk terus berkembang

– Menambahnilai perbelanjaan negara agar peruntukan benar-benar sampai kepada rakyat dengan memerangi rasuah dan penyelewengan. Pemansuhan akta-akta yang tidak lagi relevan dan Pengenalan laporan setengah tahun perbelanjaan serta prestasi kewangan negara yang akan dibentangkan ke Parlimen bersama-sama dengan laporan Ketua Audit Negara, lebih meyakinkan.

– Memperkasakan keupayaan ekonomi rakyat dalam jangka masa sederhana dan panjang melalui skim-skim tertentu, rekayasa latihan teknikal, vokasional dan pengajian memartabatkan rakyat.

– Mengukuhkan lagi arus reformasi politik yang menjadi prasyarat dan pendinding dari anasir-anasir yang mahu membolot kekayaan negara untuk pihak berkepentingan dan kroni sahaja. Salah satu contohnya dengan merombak Jabatan Perdana Menteri dengan menaiktaraf jabatan-jabatan  seperti SPR, SPRM, Biro Pengaduan Awam dan lain-lain supaya bertanggungjawab terus kepada Parlimen.

Secara keseluruhannya, intipati Bajet 2012 Barisan Nasional adalah seperti berikut:

-Banyak membantu rakyat pelbagai golongan dalam jangka masa pendek dengan pemberian one off (sekali bagi sahaja)

-Pelbagai bantuan dan bentuk dana diumumkan dengan peruntukan bilion ringgit namun tiada jaminan kelangsungan kewangan negara dengan tumpuan hanya kepada perbelanjaan negara tanpa membentangkan bagaimana untuk menambah pendapatan negara

-Membuat perubahan drastik, memenuhi tuntutan rakyat selama ini dengan memansuhkan yuran di sekolah malah memberikan bantuan RM100 kepada pelajar sekolah dan baucer buku bagi pelajar IPT namun tidak menyentuh langsung berkaitan bantuan dan pinjaman pelajaran peringkat IPT seperti kemelut PTPTN dsb.

-Tidak menyatakan dasar memerangi ketirisan, rasuah dan penyelewengan. Laporan Ketua Audit Negara menganggarkan kira-kira 28 bilion wang rakyat hilang akibat ketirisan dan rasuah pada 2008. Bajet dengan peruntukan besar ini akan mendedahkan lebih ruang terhadap berlaku ketirisan.

-Peruntukan agak besar berupa bayaran khas kepada kakitangan yang telah menamatkan kontrak dari Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) , Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS), FELDA, dan Perluasan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) yang jelas lebih terarah kepada syarikat kroni dan mempunyai tujuan tertentu. Projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) hanya melibatkan 3 negeri Barisan Nasional iaitu Perlis, Perak dan Johor dengan kos 1 bilion, boleh diragui. Kerana selain jumlah peruntukan yang besar, negeri Kedah dan Pulau Pinang juga dilanda banjir, malah Kelantan dan Terengganu sering sahaja dilanda banjir.

-Peruntukan yang besar diumumkan, menurut pakar-pakar ekonomi tidak menjamin pertumbuhan ekonomi negara jangka masa panjang kerana tiada pelan berkesan untuk merangsang ekonomi negara, malah dikhuatiri akan menambah hutang negara, menyebabkan meningkatnya inflasi, kenaikan kos sara hidup rakyat, malah akan mendorong ke arah kenaikan harga barang dan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dalam masa terdekat yang akan membebankan rakyat

-Timbul kerisauan apabila umur persaraan dinaikkan kepada 60 tahun, akan menyekat peluang pekerja muda malah aspek pengangguran golongan muda dan graduan bertambah berlipat kali ganda. Selain itu, dikhuatiri KWSP yang menjadi sumber pusingan modal kerajaan, dijadikan prospek utama menampung peruntukan besar kerajaan dengan penggunaan tidak berhemah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: