Sekitar Teknik Menjawab Soalan SPM Anjuran Pemuda Kuala Kedah

Tandop, 15 Oktober – Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Kedah telah berjaya menganjurkan Seminar Teknik Menjawab Soalan SPM untuk pelajar-pelajar tingkatan lima dari sekitar kawasan Kuala Kedah hari ini.

Program tersebut yang diadakan di Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU), Tandop, mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Pendaftaran di Dewan SRIDU bermula seawal jam 8.00 pagi, berjaya mengumpulkan hampir 200 orang pelajar dari pelbagai sekolah di sekitar kawasan Kuala Kedah.

Bertemakan ‘Pecutan Terakhir Untuk Pelajar’, program tersebut menjemput Guru Cemerlang dan penanda kertas SPM berpengalaman untuk memberikan pelbagai tips dan teknik berkesan untuk menjawab soalan-soalan SPM yang akan tiba tidak lama lagi.

Tinjauan dibuat, rata-rata pelajar yang mengikuti program tersebut berpuas hati dengan Seminar Teknik Menjawab Soalan SPM anjuran DPP Kuala Kedah tersebut. Mereka yang ditemui berkata dengan pengisian yang bermanfaat, tips-tips dan teknik-teknik berkesan menjawab soalan, penyediaan makan dan minum, alat tulis, fail dan bahan-bahan sampingan lain seperti nota, ternyata ianya amat berbaloi.

Ibu bapa juga memberi reaksi positif dan berharap program-program seperti ini dapat diteruskan pada masa hadapan kerana ianya bermanfaat dan dapat membantu anak-anak mereka menjawab soalan bagi menghadapi peperiksaan SPM akan datang.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah, Saudara Azizi Abdullah yang ditemui berkata, “Alhamdulillah, program hari ini berjalan lancar. Dan insyaAllah, kita akan berusaha untuk menganjurkan lagi program-program seperti ini pada masa akan datang.”

“Jika sebelum ini, pertengahan bulan Julai lalu, kita telah buat untuk murid-murid UPSR di setiap DUN di sekitar kawasan Kuala Kedah, kali ni percubaan kita untuk pelajar SPM mendapat sambutan menggalakkan. Jumpa lagi tahun depan, insyaAllah” katanya lagi.

Program tersebut diakhiri dengan perasmian penutup yang disempurnakan oleh YB Mohd Nasir Mustafa, ADUN Kubang Rotan.

Antara guru cemerlang dan penanda kertas

SPM berpengalaman yang dijemput

Sebahagian calon-calon SPM dari pelbagai

sekolah di kawasan sekitar Kuala Kedah

Gambaran dari sudut pandang hadapan,

kelihatan peserta-peserta memenuhi ruang dewan

 

Boleh juga didapati di laman berikut :

http://www.kedahlanie.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: