Ketua DPP Bersama Ketua Penerangan Serah Memorandum Kepada Exco Negeri

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Kedah, Saudara Azizi Abdullah (kiri) bersama Ketua Penerangan PAS Kawasan Kuala Kedah, Ustaz Ridzwan Abu Bakar (kanan) menyerahkan kepada YB Dato’ Taulan Rasul selaku Exco Agama Kerajaan Negeri Kedah, memorandum bagi membantah penglibatan Ketua Bahagian UMNO Kuala Kedah, yang juga Pegawai Tugas-Tugas Khas YAB Perdana Menteri, memanggil semua pegawai masjid Daerah Kota Setar dan Pokok Sena menghadiri perjumpaan pada 15 April ini.

Apa yang menggusarkan kita, Pegawai Tugas-Tugas Khas Perdana Menteri hanyalah penjawat awam yang bukan bidang kuasanya mencampuri urusan pentadbiran majlis agama negeri malah mengarahkan perjumpaan sedemikian yang dilihat seakan-akan mempunyai agenda yang tersendiri.

Lebih mencurigakan, apabila wakil pihak PAS Kawasan Kuala Kedah ingin bertemu Pegawai Agama Daerah Kota Setar untuk meminta penjelasan beliau berhubung isu ini sekaligus menyerahkan memorandum ini, beliau tiada di pejabatnya.

Sudah kedengaran wujud pihak tertentu menyalahgunakan institusi masjid ketika khutbah dan sebagainya, untuk ‘berkempen’ bagi pihak kerajaan Pusat. Lihat sahaja surat di bawah. Surat tersebut menggunakan tagline ‘Kedah Sejahtera’, yang mana tagline tu adalah tagline kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah namun ianya disalahguna untuk kepentingan kerajaan Pusat.

Jadi, persoalan yang timbul ialah kenapa pegawai-pegawai masjid yang berada dalam Daerah Kota Setar/Pokok Sena sahaja yang dipanggil untuk perjumpaan tersebut?? Adakah untuk memastikan calon UMNO yang berada dalam ‘team’ Najib, dan calon yang direstui PM Najib, iaitu Dato’ Latt bertanding di Kuala Kedah?? Wujudkah konspirasi terancang antara Pegawai Tugas-Tugas Khas PM dengan Pegawai Agama Daerah Kota Setar demi survival politik pihak tertentu setelah terdedahnya isu ini??

Kita sedia maklum, Dato’ Latt Shariman sudah berusaha untuk menampakkan dirinya sebagai calon boleh menang UMNO di kawasan Kuala Kedah akhir-akhir ini, apatah lagi dengan kelebihan jawatan Pegawai Tugas-Tugas Khas YAB Perdana Menteri yang disandangnya kini, banyak digunakan beliau sebagai batu loncatan menjadi calon pilihan Barisan Nasional di Kuala Kedah, berbanding calon-calon UMNO Kuala Kedah yang lain.

 

bukti surat yang dikeluarkan Pegawai Agama Daerah Kota Setar baru-baru ini


Kita nantikan tindakan susulan selepas ini..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: